Wat zijn de gevaren van ‘online zijn’?

30 mei 2018

We besteden meer tijd aan media dan aan ons bed en pakken gemiddeld 85 keer per dag onze telefoon. We communiceren, shoppen, delen, inspireren, maken vrienden, betalen, consumeren, amuseren en daten online. Aan de andere kant wordt er via schermpjes gepest, getreiterd, geruzied, misbruik gemaakt en bestolen.

Pakweg de helft van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar zegt verslaafd te zijn aan social media. Als u dus thuis twee tieners hebt rondlopen... Nou ja, reken maar uit. Drie uur per dag spenderen op Instagram, Snapchat en WhatsApp is geen uitzondering. En wat zich daar allemaal afspeelt? Dat is de prangende vraag waar iedere ouder naarstig het antwoord op zoekt.

Online vriendschappen

Er worden online veel vriendschappen gesloten, gelijkgestemden zoeken elkaar op, hebben ook echt wat aan elkaar en sommigen vinden er zelfs de liefde.Maar er zit ook een duister kantje aandat online leven. Er wordt online heel wat gepest, direct, maar ook indirect. Als u kind verkeerd of niet getagd wordt, hebben zij best een probleem. Blijven de likes en reacties uit? Dan kan dat een geïsoleerd gevoel geven. Cyberpesten kan ver gaan. Vraag maar eens aan uw zoon of dochter of hij weet wat een ‘haataccount’ is.

En dan alle seks die er over het web wordt geslingerd. Het gros van de jongeren heeft meer dan eens naakte lichaamsdelen op zijn scherm voorbij zien komen, omdat deze in een appgroep werden rondgestuurd. Uit een groep gaan omdat u hier niet op zit te wachten? Dat vergt bergen moed, want de sociale druk is groot.

Grappenmakers, maar ook pesters en zelfs criminelen vinden hun weg op
het soms ongrijpbare web. Volgens
Bart Jacobs, professor digitale veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, gaat de helft van alle rechtszaken binnen vijf jaar over online criminaliteit.

Denk nou niet meteen dat uw kind het risico loopt om als crimineel te eindigen als hij of zij een online leven heeft, maar wees wel bewust van de risico’s en help uw kind om weerbaar te worden. Net als in het echte leven.

Wat kunt u doen tegen de online gevaren?

Hoe kunt u als ouders met deze snelle en niet altijd zichtbare wereld omgaan? Wij hebben een aantal tips voor u verzameld: 

  1. Zoek een balans tussen accepteren en respecteren dat uw dochter of zoon een eigen leefwereld creëert om te experimenteren, en op de hoogte te blijven en weten wat er speelt. Dat betekent dat u bijvoorbeeld niet zelf enthousiast hoeft te gaan Instagrammen of Snapchatten, maar u moet wel weten hoe het werkt en wat de gewoonten zijn.
  2. Zorg dat uw kind weet wat hij of zijn kan doen bij nare ervaringen. Dat hij of zij veilig met een verhaal bij jou terecht kan of het bijvoorbeeld kan melden bij een vertrouwenspersoon op school.
  3. Gaat het op het Journaal of in de krant over cyberpesten of sexting? Vraag uw kind eens open wat hij of zij daarvan vindt.
  4. Seksualiteit online speelt een rol in de seksuele opvoeding. Een kleuter weet zijn weg naar YouTube vaak al te vinden en kan daar van alles tegenkomen wat u liever niet wil als ouders. Als kinderen hun eigen smartphone of tablet krijgen, gaat er nog een wereld voor ze open. Neem ze daarin mee!
  5. Wees niet naïef: denk niet ‘mijn kind doet zoiets niet’ of ‘mijn kind overkomt zoiets niet’. U hoopt het misschien, maar wees niet naïef.