Online chatten: waar legt u de grens?

04 april 2017

Niet alleen volwassenen chatten met elkaar, maar ook kinderen doen dit. Bij chatten zien ouders vaak alleen de gevaren, maar voor kinderen kan het ook leuk zijn om te chatten met vrienden en familie. Daarom zetten wij een aantal belangrijke onderwerpen voor online chatten op een rijtje:

1. Weet wat er speelt

Probeer te vragen met wie uw kind chat. Is dit met vrienden, of ook met vreemden? Probeer met uw kind te praten over de eventuele gevaren van chatten met een vreemden.

2. Laat kinderen niet buiten het zicht chatten

U wilt weten wat er speelt als uw kind aan het chatten is. Zet daarom de computer/laptop niet op zolder, maar in de huiskamer. Zo kunt u in de gaten houden wat uw kind doet. Bij FilterNet kunt u natuurlijk ook bepaalde websites/chatrooms blokkeren. Uw kind kan dan alleen op de vertrouwde chatrooms.

3. Niet pesten

Maak kinderen duidelijk dat u online pesten afkeurt en dat ze niet moeten denken dat zij op internet anoniem zijn. Alles wat uw kind intypt bij het chatten, en alles wat er wordt verstuurd – mails, foto’s, webcambeelden – kan door anderen worden opgeslagen.

4. Geen onbekende “vrienden”

Spreek met kinderen af dat ze alleen chatten met vrienden die ze echt kennen.

5. Gebruik van de webcam

Vertel uw kinderen over de gevaren van een webcam. Dat deze beelden net als bij teksten opgeslagen en verspreid kunnen worden. Bespreek met uw kind dat ook zij geen opnames mogen opslaan. Wat eerst een leuk grapje kan zijn, kan voor de ander misschien helemaal niet zo leuk zijn. Lees hier meer over de webcam.